Banany są niezwykle smacznymi owocami. Zawierają ogromną ilość potasu i obniżają tym samym ciśnienie tętnicze. Prócz tego obniżają poziom złego cholesterolu. Powinny jednak zrezygnować z nich osoby cierpiące na cukrzyce, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny. Posiadają także dosyć wysoką wartość energetyczną w porównaniu z innymi owocami, bowiem 95 kcal/100 gramów, czyli średni banan ma ich około 120. Dostarczają szybko energii i są dobrym produktem w celu nabrania masy, lecz osoby na diecie redukcyjnej nie powinny spożywać ich znacznej ilości. Mogą być dobrą alternatywą do słodyczy i zastępnikiem tłuszczu w wypiekach wraz z jogurtem. Jeżeli nie mamy żadnych przeciwwskazań, warto włączyć je do naszego codziennego bilansu. Jeżeli trenujemy, można je zastosować jako przekąska po treningu. Nadadzą niezwykłych walorów smakowych jako dodatek do owsianki, czy deseru. Ciekawym faktem jest to, iż mogą uchronić nas przez nowotworem nerek. Udowodniono, że ryzyko jego wystąpienia było niższe u osób regularnie spożywających banany, niż te, które tego nie robiły.