Brukselki i ich tajemnice
- 512 Views
- Redaktor kamamed.pl
- 13 listopada 2019
- Informacje na temat kreatyny i jej pochodnych
Brukselki nie królują na naszym stole zbyt często. A tymczasem są one niezwykle cenne, między innymi pomagają w zwiększeniu naszej odporności. Lekarze udowadniają, że brukselka włączona do jadłospisu ma także działanie antynowotworowe. Dlatego włącza się ją do diety osób leczących się na raka i będących w rekonwalescencji po tej chorobie. Powinni po nią sięgać wszyscy, a nawet kobiety w ciąży, by cenne właściwości brukselki otrzymał także płód. To warzywo ma właściwości szczególnie cenne dla dzieci, które wpływają na ich rozwój. Brukselka pozwala także walczyć z bakteriami, które są groźne dla naszego organizmu. Ma szereg witamin, w tym C, A, B6, E, K, a także kwas foliowy i inne. Wśród minerałów zawartych w brukselce jest żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód, wapń i potas. Aby jednak to warzywo rzeczywiście wykazywało swoje cenne, prozdrowotne właściwości, musi być umiejętnie gotowane. Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze, maksymalnie przez 4 minuty, bo inaczej może utracić większość witamin i minerałów. Dobrze smakuje także w postaci surowej.

- 21 lutego 2021
Kinaza kreatynowa u sportowców
- 10 stycznia 2021
Co musisz wiedzieć o kreatynie ? Informacje
- 9 października 2020
Street workout – ćwiczenia
- 6 sierpnia 2020
Kinaza kreatynowa u sportowców
Co musisz wiedzieć o kreatynie ? Informacje
Street workout – ćwiczenia
Które suplementy należy stosować ?
Banany w diecie sportowca
Kiedy stosować ochraniacze na zęby ?
Co to jest BMR ?
Bezpieczeństwo w domowej siłowni