Brukselki nie królują na naszym stole zbyt często. A tymczasem są one niezwykle cenne, między innymi pomagają w zwiększeniu naszej odporności. Lekarze udowadniają, że brukselka włączona do jadłospisu ma także działanie antynowotworowe. Dlatego włącza się ją do diety osób leczących się na raka i będących w rekonwalescencji po tej chorobie. Powinni po nią sięgać wszyscy, a nawet kobiety w ciąży, by cenne właściwości brukselki otrzymał także płód. To warzywo ma właściwości szczególnie cenne dla dzieci, które wpływają na ich rozwój. Brukselka pozwala także walczyć z bakteriami, które są groźne dla naszego organizmu. Ma szereg witamin, w tym C, A, B6, E, K, a także kwas foliowy i inne. Wśród minerałów zawartych w brukselce jest żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód, wapń i potas. Aby jednak to warzywo rzeczywiście wykazywało swoje cenne, prozdrowotne właściwości, musi być umiejętnie gotowane. Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze, maksymalnie przez 4 minuty, bo inaczej może utracić większość witamin i minerałów. Dobrze smakuje także w postaci surowej.