Seler jest warzywem powszechnym w polskiej kuchni, ale zupełnie niedocenianym. Zawsze występuje jako dodatek, a bardzo rzadko jest traktowany jako danie główne. Tymczasem ma on szereg cudownych właściwości, które pozwalają na odchudzenie organizmu i dostarczenie sobie wielu cennych witamin. Poza tym powinniśmy docenić walory smakowe selera. Dadaje się go do wszystkich niemal zup właśnie ze względu na jego cenne właściwości smakowe. W selerze jest niezwykle mało kalorii, a za to ogrom witaminy C, witamina B, beta karoten, witamina E i szereg cennych minerałów. Jest w niej i potas, wapń i cynk, a także magnez oraz żelazo. Seler jest więc bez wątpienia zdrowy, ale na tym nie koniec jego cennych zalet. Ma on także właściwości odtruwające. Pozwala usuwać toksyny nagromadzone w organizmie oraz pobudza pracę naszego układu trawiennego. Poza tym wspomaga leczenie w przypadku wielu chorób. Przede wszystkim poprawia pracę nerek i ułatwia walkę z problemami z sercem czy „zjadającym” nas stresem.